De dijken moeten voor miljarden worden verspijkerd, de klimaatverandering baart grote zorgen en enorme investeringen zijn nodig voor bijvoorbeeld schoon water en veilige wegen. Toch houdt niets de gemoederen bij het Zeeuwse waterschap zo bezig als de kantorenkwestie. Die kan zomaar leiden tot een bestuurscrisis.
Is het zinvol om het hoofdkantoor in Terneuzen nog langer open te houden? Over een kleine drie maanden moet er een antwoord zijn op die vraag, die nu al jaren boven de organisatie hangt. Geen enkel ander waterschap in het land beschikt over twee hoofdkantoren en vergadert zelfs afwisselend op beide locaties.
Het Zeeuws-Vlaamse sentiment is sterk. Het dreigende verlies van het Terneuzense hoofdkantoor wordt gezien als een harde klap voor de regio, die al eerder overheidsinstanties en banen heeft verloren. Deze kwestie raakt de emoties en belangen van de regio diep.
De beslissing over de huisvesting veroorzaakt verdeeldheid binnen het waterschap en zelfs binnen partijen. De druk op Zeeuws-Vlaamse bestuursleden om het behoud van Terneuzen te steunen is groot, wat kan leiden tot een bestuurscrisis.
Het dagelijks bestuur moet tegen eind februari een definitief standpunt innemen over het lot van het Terneuzense hoofdkantoor. De discussie over fusie-afspraken en zichtbaarheid van het waterschap in Zeeuws-Vlaanderen blijft voortduren.