In de Zeeuwse stad Terneuzen wonen nog 4000 mensen die vóór 1945 geboren zijn en de bevrijding van Nederland hebben meegemaakt. Binnen deze groep bevinden zich 614 personen die in 1940 al minstens vijf jaar oud waren, waardoor zij mogelijk nog tastbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog koesteren. Deze cijfers, die het Centraal Bureau voor de Statistiek recentelijk heeft vrijgegeven, onthullen een bijzonder aspect van de geschiedenis van Terneuzen.
Vergeleken met de rest van Zeeland heeft Terneuzen een opvallend groot aantal inwoners met directe ervaringen uit de oorlogstijd. De aantallen van inwoners van Terneuzen die voor 1935 geboren zijn, en dus mogelijke eigen oorlogsherinneringen hebben, zijn in lijn met het gemiddelde in de provincie. Deze rijke lokale context biedt een uniek perspectief op de impact van de Tweede Wereldoorlog op individuen en gemeenschappen.
In de komende jaren zal het aantal oorlogsgetuigen snel afnemen, zo blijkt uit de recente bevolkingsprognose van het CBS. Hoewel specifieke cijfers voor Terneuzen ontbreken, voorspelt het CBS dat over vijf jaar slechts een half miljoen Nederlanders van voor 1945 in leven zullen zijn. Tijdens de viering van honderd jaar bevrijding zullen er naar schatting nog zo'n 11.000 overgebleven zijn, wat de zeldzaamheid van persoonlijke verhalen uit die periode benadrukt. De waardevolle getuigenissen van de oorlog zullen steeds schaarser worden, waardoor het belang van het vastleggen en koesteren van deze herinneringen alleen maar toeneemt.