In de zoektocht naar een geschikte locatie voor een nieuwe gasterminal in Zeeland toont de gemeente Terneuzen zich positief over het gebruik van de Braakmanhaven. Het college van burgemeester en wethouders staat niet onwelwillend tegenover het idee van een mogelijke Energy Terminal Zeeland in samenwerking met het ministerie van Klimaat en Groene Groei.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei onderzoekt het gebied bij chemieconcern Dow voor de ontwikkeling van Energy Terminal Zeeland met als doel de importcapaciteit van aardgas in Nederland te vergroten. De terminal, met een importcapaciteit van 5,5 tot 7,5 miljard kubieke meter aardgas per jaar, is een aanvulling op de bestaande infrastructuur en draagt bij aan een kwart van het Nederlandse gasverbruik per jaar.
De voorgestelde gasterminal biedt niet alleen kansen voor economische groei en werkgelegenheid in Zeeland, maar heeft ook positieve effecten op de gasprijzen voor huishoudens en de industrie. Dit wordt benadrukt in een brief aan de gemeenteraad door wethouder Laszlo van de Voorde van de gemeente Terneuzen.
Het Terneuzense college onderstreept het belang van haalbaarheidsonderzoeken naar de locatie van de terminal. Daarbij is het cruciaal om de omwonenden en belanghebbenden tijdig en adequaat te informeren over de ontwikkelingen en mogelijke overstap van aardgas naar ammoniak.
De gasterminal is ontworpen met het oog op toekomstige overschakeling van aardgas naar ammoniak als energiedrager voor waterstof. De veiligheid omtrent het transport, opslag en gebruik van ammoniak wordt kritisch bekeken om de duurzame transitie veilig te laten verlopen.
Als potentiële locatie voor deze ambitieuze ontwikkeling lijkt de Braakmanhaven bij Dow veelbelovend vanwege de gunstige milieucategorie. Gesprekken met Dow en havenbedrijf North Sea Port zijn gaande om het terrein optimaal te benutten voor deze innovatieve stap in de energietransitie.